0

Пекин, Пламен Вълков, наш пратеник

Американският състезател по фигурно пързаляне Нейтън Чън спечели днес златния медал на олимпийските игри в Пекин. През цялото състезание той беше перфектен и взе реванш за олимпиадата в Пьончан 2018. Тогава той пак беше смятан за фаворит, но нервите му не издържаха и остана пети. 

Днес Чън изпълни пет четворни скока във волната програма на "Рокетмен" на Елтън Джон и получи оценка от 218.63 точки. Така той събра 332.60 от двете съчетания. 
След 22-годишния янки се класираха двама японци. Сребърният медал е за Юма Кагияма, а бронзът заслужи Шома Уно. 

Двукратният олимпийски шампион Юзуру Ханю от Япония се опита да навакса изоставането си от кратката програма, където бе 8-ми, но падна при опита си да изпълни първия четворен аксел във волната и остана четвърти в крайното класиране, което бе определено като голямата сензация на състезанието днес. 

"Този златен медал означава целия свят за мен! Просто съм толкова щастлив. В момента е като вихрушка. Имах взрив на леда“, заяви развълнуваният Чън, след като спечели титлата. 

Чън е едно от петте деца на Жидон Чен и Хети Ванг, които през 1988 г. емигрират от Китай в САЩ. И двамата му родители са свързани с медицината, а самият Нейтън планира също да учи медицина, като за целта обмисля да си вземе 2-годишна пауза след Пекин, за да се отдаде на науката.